Luistimet terään

Luistimet terään!

Luistinten teroituskausi alkaa virallisesti ensimmäisestä Wilma-viestistä: "Ensi viikolla meillä on luistelua". 

Ja sehän aiheuttaa kodeissa liikehdintää! Vanhemmat kaivavat vanhempien sisarusten viimevuotiset luistimet esiin ja toivovat, että joku pari sopisi vielä kuopuksellekin. Nauhat on poikki ja terätkin lovilla, kun keväällä tultiin viimeksi terillä parkkipaikalle.

Terän teroitus

Luistimen terän teroittaminen ei onnistu ihan kotikonstein viilalla. Perusteroituksessa terään ajetaan ura, jonka säteellä määritellää, kuin hyvin terä puree jäähän sivusuunnassa. Tyypillisesti kaunoluistimissa ura on pienemmällä säteellä, jolloin pystytään kaartamaan paremmin. Hokkareissa ura on yleensä noin 20mm säteellä, jolloin suunnan muuttaminen on helpompaa.

Maalivahdeille tehdään jopa tasainen terä ilman uraa, jotta luistinta voi siirtää sivusuunnassa nopeammin. Myös useimmat retkiluistimet tasahiotaan.

Luistin teroitetaan, eli ura hiotaan, koneella. Tämän jälkeen tehdään reunahionta käsin. Reunahionnan tehtävä on poistaa koneen jättämät terävät reunat ja samalla voidaan myös pyöristää vaikkapa sisäsyrjää, jos käyttäjä näin haluaa.

Nämähän ovat aivan uudet - ei kai näitä tarvitse teroittaa?

Kun ostat uudet luistimet, paketissa yleensä on maininta siitä, onko ne esiteroitettu vai ei. "Merkkiluistimet" yleensä on, mutta nekin kaipaavat reunahionnan. Tosin ilman sitäkin voi kyllä jäille mennä. 

Edullisemmat luistimet, kuten pienten lasten luistimet, eivät yleensä ole teroitettuja. Tästä syystä jäillä tulee pettymyksiä. Luistelun opettelua ei ainakaan helpota se, että sivuttaispito on olematon.


Retkelle luonnonjäälle 

Retkiluistimet teroitetaan yleenä käsityönä timanttiviilalla. Retkiluistimen terä on niin ohut, että nopeasti pyörivä hiomakoneen laikka kuumentaa sen, ja terä vääntyy mutkalle. Siksipä konetta ei voi niiden kanssa käyttää. Käsinhionta saattaa kuulostaa helpolta, mutta ilman asianmukaista jigiä se ei onnistu. Tällöin terät pyöristyvät ja luistimet ovat pilalla. 


Kotihoitoa luistimelle

Miten luistimia sitten voisi hoitaa kotona? No ainakin näin:

  • Kuivaa terät luistelun jälkeen talouspaperilla

  • Jos luistin on pidempään käyttämättä, vedä ohut yleisöljy terään. Se estää terän korroosiota.

  • Ota tupet pois. Ne keräävät kuitenkin kosteutta, jopa sisätiloissa, ja se saa terää ruostumaan

  • Säilytä terät ylöspäin, äläkä lattiaa vasten


Tuo teroitettavaksi tai sovi teroituspäivä

 Move & Go Finlandilla teroittaminen tehdään SSM-2 koneella.  Tarvittaessa voidaan sopia teroittamisesta myös iltaisin tai viikonloppuisin, joten kouluun ei tarvitse tylsillä luistimilla lähteä. 

Porukoille ja tapahtumiin voidaan pyynnöstä järjestää myös teroitustempauksia, jolloin kone ja mies tulevat paikan päälle ja teroitellaan koko porukan veistimet kerralla.